Činnost AKČR - prosinec 2023

Asociace krajů České republiky hájí a prosazuje společné zájmy krajů, prostřednictvím Kanceláře koordinuje činnosti členů Asociace, spolupracuje s poslanci a senátory Parlamentu České republiky, vládou České republiky, obcemi, se zahraničními organizacemi obdobného zaměření a dalšími organizacemi.
Asociace krajů České republiky je připomínkové místo v rámci meziresortního legislativního připomínkového řízení, prostřednictvím Kanceláře analyzuje a zpracovává legislativní stanoviska. 

Dne 2. prosince se konalo zasedání Grémia ředitelů KÚ v Třeboni. 
Dne 6. prosince proběhlo jednání Rady AKČR v Praze.
Dne 7. prosince proběhlo zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu pro životní prostředí.
Dne 11. prosince se uskutečnilo na Ministerstvu dopravy jednání Národní platformy C-ITS.
Dne 19. prosince se konal webinář k návrhu zákona č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech).
Dne 20. prosince zasedala Ministerstvu práce a sociálních věcí pracovní skupina pro řešení tématu mzdových požadavků řidičů a odborů v rámci dopravní obslužnosti v krajích.
 
V měsíci prosinci probíhaly opakovaně jednání Rady AKČR k problematice RUD krajů. 
V měsíci prosinci, ve čtrnáctidenních intervalech, zasedala Strategická skupina jako poradní orgán vlády pro zvládání krize v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině.
V rámci legislativního procesu uplatnila AKČR připomínky k návrhu Koncepce nákladní dopravy pro období 2024 – 2035, k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 152/2018 Sb., o nástavbových oborech vzdělávání lékařů a zubních lékařů, ve znění vyhlášky č. 378/2021 Sb., k návrhu Národní strategie veřejného zadávání ČR pro období let 2024 až 2028 a k návrhu zákona č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech).
AKČR ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Hasičským záchranným sborem ČR spolupracuje na zpracování nového znění krizové legislativy.