Tiskové zprávy Asociace krajů ČR

23.4.2010

Hejtmani diskutovali o dopravě i možném zavedení mýtného

Hejtmani diskutovali o dopravě i možném zavedení mýtnéhoTisková zpráva ze 13. zasedání Asociace krajů ČR 23. dubna 2010 v Kroměříži. Financování a nastavení koncepce dálniční sítě i sítě rychlostních komunikací, problematika možného zavedení mýtného na silnicích II. a III. tříd i dopracování a sjednocení připomínek zákona o krizovém řízení, tím vším se zabývali hejtmani v rámci dvoudenního 13. zasedání Rady Asociace krajů ČR v Kroměříži.

Při jednání novely zákona o krizovém řízení hejtmani v reakci na středeční jednání s premiérem Fischerem a ministry, sdělili svá stanoviska týkající se vyvážení zodpovědnosti hejtmanů a jejich pravomocí zabezpečit úkoly, které z této zodpovědnosti vyplývají. „V této věci by mělo dojít k dohodě a novela tohoto zákona by měla být po nalezení shody předložena k projednání v Parlamentu ČR,“ přiblížil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

V rámci projednávání otázek dopravy byl spolu se svým týmem spolupracovníků přítomen jednání Rady Asociace krajů ČR i ministr dopravy Gustav Slamečka. Pracovní jednání bylo zejména o koncepci ministerstva dopravy ohledně rychlostních komunikací, dálnic, modelů financování a krátce byla zmíněna také železniční doprava. „Tato záležitost nebyla na dnešním jednání uzavřena, nechali jsme si vše vysvětlit, přednést, okomentovat a v průběhu jednání jsme se také k problematice dopravy v našich krajích vyjadřovali. Vzali jsme si čas na zaslání připomínek, protože jde o mnoho důležitých informací, spoustu čísel i grafů, je potřebné se s tímto materiálem detailněji seznámit a teprve poté formulovat jasná stanoviska,“ dodal Stanislav Mišák.

Diskutovalo se také o možném zavedení mýtného na silnicích II. a III. tříd. Meritem věci je rostoucí zatěžování těchto silnic kamionovou dopravou, poté co bylo zavedeno mýtné na dálnicích a rychlostních komunikacích. Mnohdy je to také o tom, že řidiči kamionové dopravy zvolí, prostřednictvím satelitní navigace umístěné ve svých vozidlech, právě cestu po krajských silnicích II. a III. tříd, čímž si krátí cestu k cíli. Přitom se přepravují třeba po silnících, na jejichž rekonstrukci kraje za několik let vynaložily stovky milionů korun a kamionová doprava tyto silnice doslova ničí.

„Každopádně o zavedení mýtného na silnících II. a III. tříd je potřeba pokračovat v dalších diskusích, seznámit se s konkrétními možnostmi fungování celého systému, provozními modely, včetně financování nákladů a rozdělení příjmů. Není však z pohledu krajů možné přijmout řešení, které by bylo ve svém důsledku dražší než výnosy z něj plynoucí,“ pronesl na tiskové konferenci po pracovním jednání předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

23. 4. 2010 – (ple)

Zdroj:
Další informace:
Ing. Milan Plesar
Krajský úřad Zlínského kraje
577 043 190, 731 555 251

Tisková zpráva ke stažení.

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2017